zaterdag 28 maart 2015

Waar komt al die suiker vandaan?

Suikers (of koolhydraten of KH)  zitten niet alleen in snoep, maar ook in chips, frietjes, aardappelen, rijst, de meeste light en magere producten, ontbijtgranen, soep in een pak, vooral magere melk, broodbeleg, mayonaise, fruit, sommige groenten en dan vooral die onder de grond groeien, peulen, bonen, pizza, pasta en brood, ook volkoren brood want je lichaam maakt van alle zetmeel suiker.
Dus suiker mijden is best lastig!



Als je wilt weten hoeveel gram koolhydraten je per dag naar binnen krijgt kijk dan bij : www.koolhydratentabel.nl

Dik zijn op zich is niet slecht want in tijden van hongersnood kan je lang op het vet teren, alleen gebeurt dat in onze wereld niet zo gauw meer, wij hebben genoeg te eten.

Kijk maar naar beren, die vlak voor de winter zich vol stoppen met bessen = suiker   en zalm. Vooral die combinatie, suiker waardoor insuline opgeroepen wordt en dan de vette zalm die in zijn vetcellen onder de huid wordt opgeslagen. De rest van het jaar komt hij niets aan, wat hij ook eet.


Opvallend is dat vóór 1970 het normaal was dat diabeten het eten van suikers werd afgeraden. Er waren weinig diabeten2.
 Maar door de verbetering van kunstmatige insuline werd dit pad echter verlaten, en mochten diabeten ineens alles eten, zij het “met mate”.
Met als gevolg dat we nu te maken hebben met een diabetes2 epidemie wereldwijd.

Je hebt de diagnose gekregen ... diabetes type 2 .
Ga je de raad van de dokter opvolgen en medicijnen nemen? Hij of zij zal zich moeten houden aan de Richtlijnen van de Gezondheidsraad.

(Gelukkig zijn er meer en meer artsen die je door zullen sturen naar diëtisten die met de lage koolhydraat leefstijl werken).

Als je overwicht hebt zal de dokter zeggen: Je moet afvallen. Eet minder calorieën, minder vet, en meer koolhydraten, en beweeg meer!
In de praktijk betekent dit dat je voortdurend honger zult hebben en je vaak slap zult voelen omdat het lichaam niet voldoende brandstof krijgt en omdat je altijd een “dip” krijgt na het eten van suikers en dat betekent... honger!

De medicijnen die je voorgeschreven zult krijgen zullen je klachten verminderen maar je niet genezen en in de praktijk blijkt dat je alsmaar meer zal moeten nemen totdat je misschien zelfs insuline moet gaan spuiten.

Dan volgt de diagnose dat je chronisch ziek bent en niet meer beter kunt worden.

De beruchte complicaties blijven bestaan omdat bijna geen mens in staat is om de natuur precies na te bootsen met suikers en insuline precies op elkaar af te stemmen.
Je moet een paar keer per dag je bloedsuiker controleren met een prik in de vinger en daarop de hoeveelheid insuline bepalen.
Je moet ook van tevoren weten hoeveel koolhydraten je gaat eten.
En ook dan is het nog een hele kunst om de bloedsuiker mooi laag te houden zoals bij een gezond mens.

Als je meer suikers hebt gegeten dan je van plan was, wat extra frietjes bijvoorbeeld, dan is je bloedsuiker te hoog. Eet je minder omdat je bijvoorbeeld misselijk bent, dan wordt de bloedsuiker te laag en kan je levensgevaarlijk beroerd worden.

        Maar wat zou je er zelf aan kunnen doen? 

         Hoe kun je verantwoordelijkheid nemen over je eigen gezondheid?

Je hebt nu wel in de gaten dat de boosdoener suiker is die dit alles veroorzaakt. 

Suiker, waar je juist meer van binnen krijgt omdat je wilt diëten en dus vetarm wilt eten, waardoor je juist meer koolhydraten gaat eten.

Dus wat kun je doen om jezelf beter te maken?
Bewust minder suiker gaan eten! Niet stóppen met suiker eten, maar weinig suiker eten.

De kunst is om een balans in je lichaam te vinden waardoor je bloedsuikerspiegel nooit te hoog wordt, waardoor er ook geen insuline nodig is.

Natuurlijk ga je dit niet op eigen houtje doen, want je medicijnen moeten goed gecontroleerd verlaagd worden. Meestal al na dag één!

Schrik je van "met weinig suiker leven"? Een mens heeft toch suiker nodig voor zijn hersenen?

Als je weet dat de vroegere Eskimo's nooit suiker aten. Die hadden geen groenten of fruit of honing en die hebben toch echt vele eeuwen geleefd.
Of de Masai krijgers in Afrika. Die nu nóg alleen vlees, bloed en melk eten. Ze zijn lang, slank en oersterk! Zij hebben geen moderne ziektes of gaatjes in de tanden…. tót ze ook in de steden gaan wonen.

Hoe kan je zonder risico uitproberen of bijna geen suiker eten werkt?
Probeer het volgende met ondersteuning van een meedenkende arts of diëtist een paar weken of zelfs maar een paar dagen uit en kijk of je verschil ziet.

Eet  zoveel je lust van:
Groenten, vlees,  vis,  eieren,  room,  boter,  kaas,  volle yoghurt,  spek,  kokosolie,  olijfolie, noten.
Probeer de koolhydraten te houden op 50 gram KH per etmaal, zie de koolhydratentabel.
Bedenk dat hoe minder suikers je eet, des te sneller ben je van de diabetes2 symptomen af.

Geen speciale dieet drankjes of pillen, maar gewoon natuurlijk voedsel van de boer. En calorieën tellen is niet nodig! Je maag vertelt wanneer je genoeg hebt.
Wees niet bang voor vet, door deze voeding gaan je slechte cholesterolwaarden omlaag en zul je afvallen.

(Wanneer je “zondigt” met koolhydraten, stopt het afval proces, want dan gaat het lichaam weer koolhydraten gebruiken).

Mocht je je de eerste dagen wat flauwtjes voelen, neem dan af en toe een kopje bouillon, behalve als je ernstige hoge bloeddruk hebt.

Dus geen taart met (gesuikerde) slagroom, maar wel Griekse yoghurt met (ongesuikerde) slagroom. Het lichaam hoeft dan geen insuline aan te maken, zal dus ook geen vet opslaan.
Integendeel, zal vet uit de vetcellen gebruiken als  brandstof en dat is afvallen!
Bovendien ben je snel verzadigd en zul je minder neiging hebben om te veel te eten.

Dit alles zegt dokter  Eric Westman uit de VS.

Hij had groot succes met het laten afvallen van zijn obese en vaak diabetische patiënten door ze alleen minder suiker en zetmeel te laten eten.

Dit was een openbaring voor velen die tot dan toe alleen te horen hadden gekregen:
“Minder eten, weinig vet en meer bewegen!”
Ze vielen kilo’s af zonder honger gevoel en zonder extra veel bewegen.
Op het laatst kwamen er zoveel patiënten op zijn stoepje door de mond op mond reclame, dat hij nu “cursus” geeft aan klassen tegelijk.

Dit alles zegt dr Eric Westman in het filmpje::


Geen opmerkingen:

Een reactie posten